VASTUULLISUUS

TIETOA MEISTÄ

VAMSKO on kotimainen muotitalo. Perheyrityksemme on aloittanut toimintansa kenkien parissa Tampereella jo vuonna 1986. VAMSKO on lanseerattu vuonna 2012. Nykyisin toimimme paitsi Suomessa, myös koko Euroopan laajuisesti. Toimitamme tilauksia tällä hetkellä yhteensä 28:aan Euroopan maahan.

VAMSKOn toimisto ja varasto sijaitsevat Nokialla, josta kaikki verkkokauppatilaukset lähetetään. Vuosien kokemuksen ja miljoonien myytyjen kenkäparien jälkeen on ollut kuitenkin aika uudistua ja kehittää toimintaamme. On aika rakentaa uutta ja olla mukana luomassa vastuullisempaa huomista. 

Yhteistyössä muiden yritysten kanssa haluamme tehdä toiminnastamme sekä muotiteollisuudesta osaltamme entistä vastuullisempaa. 

VALMISTUS – ENNEN JA NYT 

Aikaisempien mallistoidemme tuotteita on valmistettu Kiinassa ja Turkissa, mutta myös Euroopassa. Kaikki alihankkijamme ovat BSCI -sertifikoituja valmistajia, jotka täyttävät Business Social Compliance Initiative järjestön toimintaohjeet. Lisäksi kaikki alihankkijamme allekirjoittavat erillisen VAMSKOn laatiman sopimuksen, jonka sisältö säätelee muun muassa työoloja, lapsityövoimaa, syrjintää, sekä terveyttä ja turvallisuutta. Sopimuksessamme kielletään ehdottomasti lapsityövoiman käyttö. Tällä hetkellä meillä ei ole enää tuotantoa Euroopan ulkopuolella, mutta varastostamme myydään yhä aiempien mallistoiden tuotteita nykyisten lisäksi.

Uudistunut, vastuullisesti valmistettu ja kestävään kehitykseen keskittynyt VAMSKO-kokoelmamme lanseerattiin syksyllä 2020 ja sen tuotteet on valmistettu kokonaan perheomisteisissa eurooppalaisissa tehtaissa – suurimmaksi osaksi Italiassa. Nämä tuotteet toimitetaan valmistajilta suoraan varastoomme Nokialle, minkä seurauksena pyrimme minimoimaan kaikki ylimääräiset välikädet kuljetuksen aikana ja näin myös pienennämme kuljetuksista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.

VAMSKO-kokoelma koostuu laajalti käsintehdyistä nahkakengistä. Tuotteissamme käytetty nahka on kromitonta ja syntyy lihatuotannon sivutuotteena. Kengät ovat kokonaisvaltaisesti valmistettu paikallisesti, ulkopohjasta yksityiskohtien viimeistelyä myöten.

Käytämme tuotteissamme vain synteettistä tekoturkista. Käytämme yksinomaan sertifioitua muulausvapaata villaa. VAMSKOlla on luettelo kemikaaleista, joiden käyttöä on rajoitettu, tai jotka on kokonaan kielletty tuotteidemme valmistuksessa. Lista sisältyy Suppliers Guide -yleissopimukseen, jonka kaikki alihankkijamme allekirjoittavat ennen yhteistyön ja tuotannon aloittamista. Läheinen yhteistyö alihankkijoidemme kanssa on edellytys sille, että valmistusprosessi kunnioittaa suunniteltua muotoilua sekä laatua. 

Tällä hetkellä teemme yhteistyötä muutaman tarkoin valikoidun valmistajan kanssa Italiassa, Portugalissa ja Espanjassa. Näillä perheomisteisilla tehtailla on vuosien kokemus ja he tarjoavat hyvät työolot työntekijöilleen. Kun matkustaminen on jälleen sallittua ja turvallista, säännöllinen vierailu tehtailla tulee olemaan ajankohtaista varmistaaksemme jatkuvuuden laadukkaan valmistuksen ja hyvien työolosuhteiden suhteen.

VAMSKO TÄNÄÄN

Missiomme on luoda hyvin tehtyjä ja kauniita kenkiä, joita asiakkaamme voivat käyttää sekä rakastaa pitkään. Tämä edellyttää korkealaatuisia materiaaleja, pitkäikäistä tuotesuunnittelua sekä tarkkaa valmistusprosessia. Tämän vuoksi, tänään luomiemme tyylien on tarkoitus kestää vuodesta toiseen.

Haluammeko leikitellä trendien kanssa? KYLLÄ, kestävän kehityksen ei pitäisi kulkea käsi kädessä tylsän tai mitäänsanomattoman kanssa! Kokoelmistamme löydät klassista muotoilua, mutta pienellä twistillä kyseisestä sesongista inspiroituneena.

Haluammeko, että stailaat asusi kengillämme kerta toisensa jälkeen?Tietenkin! VAMSKO-kenkämme ovat suunniteltu pitämään rakastettu paikka vaatekaapissasi kautta aikojen ja vain pienet yksityiskohdat voivat tuoda ne takaisin tiettyyn ajankohtaan trendien puolesta. Tavoitteenamme on löytää taikaa yksityskohdista, tehden kenkiä, jotka on valmistettu taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Jotta suunnittelumme tukee tätä, meidän on keskityttävä luomaan tuotteita, jotka ansaitsevat paikkansa asiakkaiden käytössä aina uudelleen ja ovat mielekkäitä vuosien kuluessa. Haluamme, että luonnolliset jäljet ja käytöstä muokkaantunut nahka nähtäisiin aiheena juhlaan jostain merkittävästä, ennemmin kuin epätäydellisyytenä.

MUUTOS

Kuten kerrottu, VAMSKOn mallisto tunnettiin aiemmin pienempien brändien kokonaisuudesta. Meillä oli myös oma brändimme, kymmeniä vuosia rakastettu SoWhat Footwear. Tuolloin teimme lähes kaiken hieman erilailla kuin nyt. Vielä muutama vuosi sitten suurin osa kengistämme valmistettiin Kiinassa, keskittyen kärkitrendeihin ja volyymiin. Tällä hetkellä, meillä ei ole enää tuotantoa Euroopan ulkopuolella, mutta valikoimasta löytyy vielä tuotteita myynnissä näiltä vuosilta. Olemme oppineet paljon menneistä vuosista ja kiitollisena siitä, jätämme hyvin erilaisen toimintamallin taaksemme.

Vuonna 2019 asetimme tavoitteeksi siirtää määrätietoisesti tuotantoa Eurooppaan, erityisesti Italiaan, Portugaliin ja Espanjaan. Tavoitteena oli saada 100% Euroopassa valmistettu kokoelma vuoteen 2025 mennessä ja keskittyä vain yhteen, vastuullisesti valmistettuun VAMSKO -tuotemerkkiin. Tavoitteenamme oli, että pystyisimme luopumaan muovisista lähetyspakkauksista tämän tuotemerkin kohdalla ja vaihtaa kaiken pakkausmateriaalin kierrätettäviin. Talvella 2020 pystyimme merkitsemään nämä tavoitteet saavutetuiksi.

Kuinka saavutimme tavoitteemme niin nopeasti?
Rehellisyyden nimissä, koronaviruksen vuoksi. Vuonna 2019 mielessämme syttyi kipinä uuteen, parempaan versioon VAMSKOsta. Tämän massiivisen vision tarkoitus oli muuttaa koko toimintamalli. Keväällä 2020 koronaviruksen vuoksi tehtaat sulkeutuivat Aasiassa tai olivat tavoittamattomissa. Näimme tässä tilaisuuden tarttua muutokseen ja luopua tuotteiden valmistuksesta Kiinassa. Vahvistimme nykyisiä suhteitamme Euroopan (Italia, Espanja ja Portugali) tehtaisiin ja teimme parhaamme uudenlaisessa ja pandemian myötä hankalassa tilanteessa. Koronavirus iski lujaa myös Eurooppaan, mutta onnistuimme työskentelemään kohti tavoitteita ja unelmia, jotka edustavat VAMSKOa tänään. Nyt syys-talven ja tulevan kevät-kesän mallistot on 100% valmistettu eurooppalaisissa perheomisteisissa tehtaissa, pääosin Italiassa. 

KUN OSTAT KENGÄT

Huolehtimalla kengistäsi voit suojella ympäristöä tarpeettomilta vaikutuksilta. Kun pidät huolta kengistäsi, lisäät niiden käyttöikää. Pyri hoitamaan kenkiäsi säännöllisesti, sekä huomioi sääolosuhteet käytön mukaan. Noudata aina materiaalin hoito-ohjeita, jotta tuotteen käyttöikä pysyy mahdollisimman pitkänä. Suuri merkitys on lisäksi sillä, että annat kenkien kuivua ja levätä käytön jälkeen. 

Valikoimastamme löytyy hoitotuotesarja, jossa on käytetty yli 90% luonnollisia ainesosia.

Lue lisää materiaalien hoito-ohjeista >>

TULEVAISUUS

Lyhyessä ajassa olemme muuttaneet koko yrityksen toiminnan kohti vastuullisempaa sekä kestävämpää kehitystä. Mutta emme ole vielä valmiita, vaan tahdomme kehittää toimintaamme jatkuvasti kohti parempaa ja läpinäkyvämpää huomista sekä muotiteollisuutta. Tarkoituksenamme on löytää valikoimaamme vegaanisia vaihtoehtoja ja lisätä kierrätysmateriaalien käyttöä niin kengissä kuin pakkausmateriaaleissa.